Ny koncertrække i Aarhus sætter fokus på progressive talenter


Når Atlas den 5.-6. februar kickstarter Vinterjazz 2016 med minifestivalen The Golden Years Of Aarhus, bliver der rig mulighed for at blive klogere på Aarhus’ spirende miljø inden for jazz. De i alt otte The Golden Years Of Aarhus-bands bidrager foruden festivalen til en stærkt limiteret vinyl-udgivelse, der  kan købes på minifestivalen. Programmet er kurateret med hjælp fra musikforeningen Sunship.

Trioen Tigers Mind tog afsæt i SPLABS lokaler i Mejlgade for snart seks år siden under det rædderlige navn “Thomas Eiler Trio”. Intet band, der lød sådan, kunne umiddelbart være tjent med så sløj en arbejdsfane og med udspring i freejazz, electronica og minimalistisk komposition fandt de et navn, der var tours i Europa og Japan værdig. Til foråret 2016 barsler de med andet udspil på det internationale label, Jvtlandt.

Jazz-orkesteret Ornithopter har taget sit navn efter en flyvemaskine, der bevæger sig ved at flakse op og ned med vingerne som en fugl. Ligesådan er orkestrets lyd kendetegnet ved flotte temaer, som bærer de mange forskellige improvisationer ud og hjem igen. Musikken trækker på arven fra blandt andre Ornette Colemans musik, men kan også lede tankerne over på de vilde New Orleans-optog.

I Think You’re Awesome. Hvad kom først – musikken eller fortvivlelsen? Folk er bekymrede for børn, der leger med pistoler eller ser voldelige videoer – bekymrede for, om én eller anden form for voldelig kultur vil tage kontrollen over dem. Ingen bekymrer sig om børn, der lytter til tusinder, bogstavelig talt tusinder af sange om dyb sorg, afvisning, smerte, fortvivlelse og tab. Begyndte jeg på at lytte til popmusik, fordi jeg var fortvivlet? Eller var jeg fortvivlet, fordi jeg lyttede til popmusik?

Orgel Duo består af Daniel Sommer og Simon Eskildsen og er den foreløbige kulmination af et mangeårigt musikalske venskab og samarbejde. Orgelduoen står for en solid og dansabel og ikke mindst overraskende jazz-oplevelse, når de med med orgel, synth og trommer inviterer lytteren ind i deres helt eget musikalske univers.

 

Nordisk vemod og eventyrlysten kapowjazz

De tre unge musikere i Kasper Staub Trio har i løbet af en snes år, den tid trioen har eksisteret, fundet frem til deres helt egen sound og musikalske æstetik. Trioen er blevet sammenlignet med alt fra Carl Nielsensk sagtmodighed over Jan Johanssonsk folklorisme til Paul Bleysk freejazz, og trioen sætter en ære i at lade kompositoriske og instrumentale inspirationer gå på tværs af konventionelle genreskel. Trioen har udgivet to albums ”/” (2012) og ”Havnepladen” (2014). Tidsskriftet Jazz Special kaldte den første ‘en af de bedste debutplader i 2012’ og mente at ‘kombinationen af poppens melodiske stof og klassisk impressionisme og barok iklædt jazzens uforudsigelige gevandter og fornemmelsen for stilhed skaber en unik nordisk skønhed, hvor tråde fra forskellige musikalske traditioner samler sig i en særegen mosaik’.

Trioen Admiral Awesome spiller hårdtslående, humoristisk, massiv, swingende, oprørsk, lige fra hjertet, eventyrlysten, smuk og sentimental – som en velfortalt tegneserie. Admiral Awesome er inspireret af utallige hjørner af jazzhistorien og blander det hele i en højeksplosiv kapowjazz-cocktail af skæve indfald. Med humor og selvironi, men også med noget på spil leveres musikken med en trofast dedikation.

I løbet af blot to år har de fire unge musikere i Bangin’ Bülows Nice Jazz Quartet – alle først i 20’erne – slået deres navn fast på den danske jazzscene. Deres debutalbum ’BBNJQ’ gav dem en Danish Music Award som ’Årets Nye Danske Jazznavn 2014′.

AddisAbabaBand er et 12-13 mand stort orkester fra Aarhus, som spiller intens og svingende afrobeat. Bandet har eksisteret siden 2010 og spillet et hav af koncerter i Aarhus og omegn, hvor repertoiret langsomt er blevet udforsket og udvidet. Musikken skrives i fællesskab hvilket betyder, at musikken udfoldes som en glødende bastard af alt fra free jazz, psykedelisk rock, westcoast funk og traditionelle afrogrooves.

Fredag 5/2: Tigers Mind + Orgel Duo + I Think You’re Awesome + Ornithopter → Atlas, Aarhus // INFO & BILLETTER
Lørdag 6/2: AddisAbabaBand + Bangin’ Bülows Nice Jazz Quartet + Admiral Awesome + Kasper Staub Trio → Atlas, Aarhus // INFO & BILLETTER

 

Flere progressive tiltag i den jyske hovedstad

Aarhus har desuden en række andre progressive tiltag under Vinterjazz 2016. Det nyåbnede spillested Tape byder inden for til åbningskoncert med trioen Laurette Friis/Dodebum/Osgood, mens Radar både er en del af særturnéen med projektet Wild at Heart og præsenterer den ukrainske klavertroldmand Lubomyr Melnyk med flere.

Tirsdag 9/2: Laurette Friis/Dodebum/Osgood → Tape, Aarhus // INFO & DØRSALG

Læs mere om Radars program her: Radar – Vinterjazz 2016