Guide: Internationale hovednavne på Vinterjazz 2018


Foruden en lang række hjemlige højdepunkte byder Vinterjazz 2018 som altid på et væld af koncerter med anerkendte, internationale topnavne over hele landet. En del af festivalens internationale hovednavne er allerede udsolgt, men her finder du et lille udpluk af de mange udenlandske koncerter, som du stadig kan nå at købe billet til.

 

Tyshawn Sorey (US)

Den amerikanske multiinstrumentalist og komponist Tyshawn Sorey er blevet udnævnt til at være én af den moderne jazz’ unge fornyere. Han har netop overtaget professoratet på Weslyan University efter selveste Anthony Braxton, der har også ageret komponist-mentor for Sorey, og han er bl.a. blevet beskrevet som “a composer of radical and seemingly boundless ideas” (The Wall Street Journal) og “Is It Jazz? Improvisation? Tyshawn Sorey Is Obliterating the Lines” (New York Times). Han modtog i oktober The MacArthur Genius Grant. I de seneste par år har Tyshawn Sorey specielt dyrket sin pianotrio med Cory Smythe og Chris Tordini, hvis ellers traditionelle format er fuldstændigt transcenderende i sit udtryk. Tyshawn Sorey har ydermere et ekstra forhold til Danmark, idet han som ungt stortalent har været underviser på Summer Sessions i 2012 (med bl.a. Joe Lovano) og Visiting Artist i 2013, hvor han blandt andet optrådte på Copenhagen Jazz Festival (Jazzhouse) og indspillede med danske musikere som Kasper Tranberg, Nils Davidsen, Tomasz Dabrowski, Kresten Osgood m.fl. Til Vinterjazz 2018 er Jazzhouse, Copenhagen Jazz Festival og Brorsons Kirke stolte over at kunne præsentere denne rising star i moderne jazz, Tyshawn Sorey, tilbage i København efter sit store gennembrud.

Fredag 9/2, kl. 20:00 – Brorsons Kirke, København – Læs mere / Køb billet

 

Fire! Orchestra (SE/NO)

Fire! Orchestra, den maksimerede og sønderknusende bigband-udgave af trioen Fire!, vender tilbage Vinterjazz 2018 med det akustiske værk ’Arrive’ i bagagen. Siden de begyndte at spille sammen i 2009, har den nordiske eksperimentelle trio, Fire!, skabt store ting. Den ‘hårde’ kerne har fra start udgjort det stærke trekløver, saxofonist Mats Gustafsson, bassisten Johan Berthling og Andreas Werlin på trommer. Hurtigt blev de involveret i spændende samarbejder, bl.a. med Jim O’Rourke på pladen ‘Unreleased’ i 2011 og udgivelsen af ‘Fire!’ med Oren Ambarchi. Men i 2012 fik trioen vokseværk. I forbindelse med en koncert på det legendariske stockholmske venue, Fylkingen, håndplukkede gruppen nemlig hele 28 af de ypperligste skandinaviske navne inden for jazz, improvisation og avantgarde-rock som akkompagnement. Fire! Orchestra har sidenhen været et flydende, skabende frirum med skiftende medlemmer. Orkestret har nu flere gange besøgt Danmark til enestående og fremragende koncerter. Med det nye – især stryger- og klarinetdominerede – line-up på fjerde og seneste album, ‘Arrive’, er det helt nye indflydelser og dermed helt nye regler.

Fredag 2/2, kl. 21:00 – Alice cph – Læs mere / Køb billet

Mandag 5/2, kl. 20:00 – Atlas, Aarhus – Læs mere / Køb billet

 

Norma Winstone (UK)

Engelske Norma Winstone er en helt særlig fuldmoden stemmekunstner, en stærk improvisator og lyrisk fortolker. Winstone har i de senere år haft sin egen trio, som har udgivet flere ECM-albums og hun samarbejder desuden med blandt andre NDR Big Band. Tidligere i sin karriere var hun den vigtige stemme i Azimuth-trioen (med Kenny Wheeler og John Taylor), som blandt andet gæstede københavnske Montmartre af flere omgange. Hun har blandt andet modtaget: Lifetime Achievement Jazz Medal from the Worshipful Company of Musicians, Gold Badge of Merit from British Academy of Songwriters, Composers and Authors
og er æresmedlem af The Royal Academy of Music.

Til Vinterjazz 2018 bliver der en helt enestående mulighed for at opleve Norma Winstone på en lille Danmarksturné med Marilyn Mazur’s Special 4. Det er første gang, at Mazur og Winstone spiller sammen på trods af, at de har kendt hinanden siden 1980 og har mange fælles musikalske samarbejdspartnere.

Torsdag 8/2 – Giant Steps, Svendborg – Læs mere / Dørsalg

Fredag 9/2 – Anexet ved Lundsgaard Gods, Kerteminde – Læs mere / Køb billet

Lørdag 10/2 – Kulturstationen, Vanløse – Læs mere / Køb billet

Søndag 11/2 – Kunstcentret Silkeborg Bad – Læs mere

Tirsdag 13/2 – Tøjhuset, Fredericia – Læs mere / Køb billet

 

Jorge Rossy (ES)

Den spanske multiinstrumentalist Jorge Rossy er herhjemme nok mest kendt for sit mangeårige virke som trommeslager i Brad Mehldau Trio. I “Sketches of Barcelona” er trommerne skiftet ud med vibrafon, og han har sluttet sig til saxofonist i Aarhus Jazz Orchestra, Cesar Joaniquet. Med sit temperamentsfulde og ekvilibristiske spil er Cesar Joaniquet en utrolig spændende ung musiker med enormt kunstnerisk potentiale – en kunstner, vi kommer til at høre meget mere til i årene, der kommer. Cesar Joaniquet og Jorge Rossy har komponeret musikken til “Sketches of Barcelona”. Musikken til Jorge Rossys numre er arrangeret til orkesterformatet af Jesper Riis, der med sin lyriske, nordiske bigband-lyd er en af de mest personlige arrangører, vi har her i Skandinavien.

Onsdag 21/2 kl. 19:30 – Jazzselskabet i Aarhus / Atlas, Aarhus – Læs mere / Køb billet

Torsdag 22/2 kl. 19:30 – Atlas, Aarhus – OBS. Unge-koncert – Læs mere / Køb billet

Fredag 23/2, kl. 20:00 – Koncertkirken, København – Læs mere / Dørsalg

Søndag 25/2, kl. 16:00 – Turbinen, Randers – Læs mere / Køb billet

 

Lionel Loueke (BEN)

Den internationalt anerkendte guitarist Lionel Loueke er kendt for sin dybt originale tilgang til både stemme og guitar, som har ført ham verden rundt i samarbejder med folk som Herbie Hancock, Dave Holland, Chris Potter og mange flere. Under Copenhagen Jazz Festival 2017 fik det danske publikum mulighed for at opleve den beninske guitarists innovative stil, da han optrådte som en del af Herbie Hancocks håndplukkede band i en udsolgt DR Koncertsal. Nu vender han tilbage til Danmark for en enkelt aften, når han under Vinterjazz optræder som gæstestjerne med den dansk bosatte tjekkiske saxofonist og klarinettist Lubos Soukup og hans internationale kvartet. Med sig har Soukup foruden Loueke et stærkt hold af danske og tyske musikere – trommeslager Morten Hæsum, bassist Morten Haxholm og den tyske pianist Christian Pabst.

Onsdag 7/2, kl. 22:00 – Christiania Jazzclub / Christianias Børneteater, København – Læs mere / Dørsalg

 

Rashad Becker (DE)

Tyske Rashad Becker er en af de absolut mest efterspurgte mastering engineers på scenen for eksperimenterende samtidsmusik. Siden han blev tilknyttet de Berlin-baserede technolegender Basic Channels produktionsstudie Dubplates & Mastering i 1997, er det blevet til flere end 1200 udgivelser med Becker som ansvarlig for mix, master eller begge dele. I 2013 udkom hans første album med egenproduceret musik, “Traditional Music of Notional Species Vol. I” og i 2016 udkom Vol. II. Rashad Beckers lydunivers nærmer sig en arkitektonisk tilgang til musik – her
er ikke mange tegn på traditioner, hverken rytmisk, harmonisk eller i valget af lyde, der sjældent har klare, genkendelige identiteter. I stedet konstruerer han sin egen klangverden, lydskulpturer, der efter eget udsagn er inspirerede af tanken om folkemusik for fremmede, ikke-jordlige livsformer. Der er en stor oplevelse i vente for Vinterjazz-publikummet, når Becker lægger vejen forbi både Aarhus og København til to sjældne live-optrædener på dansk jord.

Torsdag 15/2, kl. 21:00 – Tape, Aarhus – Læs mere / Dørsalg

Fredag 16/2, kl. 21:00 – Alice cph – Læs mere / Dørsalg

 

Justin Kauflin (US)

Amerikanske Justin Kauflin er en ny, fascinerende skikkelse på den internationale jazzscene. Som ung blev han blind, og da sport, computerspil osv. blev en umulighed, trådte klaveret i stedet. Kauflin er en gudsbenådet musiker, som kun behøver at høre et nummer én gang for at lære det og samtidig spiller med en følsomhed, som tryllebinder publikum. Der er en god grund til, at Quincy Jones har produceret både dokumentarfilmen ”Keep On Keepin’ On” om pianistens liv og hans debutalbum. Justin Kauflin indtager scenen to aftener under Vinterjazz 2018 sammen med en af de store musikere på den danske jazzscene, Thomas Fonnesbæk, hvis kontrabas vækker mindelser om kæmpen NHØP. Duoen har netop udgivet albummet “Synesthesia”, som har høstet meget fine anmeldelser, herunder 4,5 stjerner ud af 5 mulige i verdens førende jazzmagasin, All About Jazz.

Søndag 18/2, kl. 15:00 – Jazzhus Montmartre, København – Læs mere / Køb billet

Fredag 23/2, kl. 20:00 – Anexet ved Lundsgaard Gods, Kerteminde – Læs mere / Køb billet

 

Kirk Lightsey (US)

Den amerikanske pianist Kirk Lightsey udviklede sin egen lyd for snart et halvt århundrede siden inden for hardbop og har siden spillet med en lang række af de største – Bobby Hutcherson, Chet Baker, Betty Carter m.fl. Lightsey kom for alvor i rampelyset på den amerikanske jazzscene, da han turnerede med Dexter Gordon i 1979-83 og som medlem af The Leaders i slut-80’erne. Det unge ungarske stjerneskud Gabor Bolla er et af de mest lovende jazztalenter på den europæiske jazzscene. Bolla henter indflydelse fra bebop og hardbop og kombinerer det med moderne jazz og klassisk musik for at nå frem til en frisk og original lyd. Med sig har de en eftertragtet dansk rytmegruppe i form af bassist Daniel Franck og trommeslager Jeppe Gram.

Torsdag 22/2, kl. 21:00 – Paradise Jazz / Huset-KBH – Læs mere / Køb billet

 

Katie Thiroux (US)

Oplev den fremragende amerikanske bassist og jazzsanger Katie Thiroux i Odense og København under Vinterjazz. Debutalbummet “Introducing Katie Thiroux” fra 2016 modtog ’Best Debut Album Rewards’ fra anerkendte medier som Huffington Post, NPR Critics Poll, All About Jazz og Jazz Journalists Association. Med en nutidig og moderne tilgang til jazzfavoritter bærer Thiroux swingtraditionen videre fra store basmestre som Ray Brown og John Clayton og med en vokal finesse, som ellers kun er set ved ikoniske sangerinder som Anita O’Day og Ella Fitzgerald. Glæd dig til in-the-moment jazz, der trækker på den rige historie om musikken fra swing til bebop og videre endnu. Thiroux bliver akkompagneret af landsmændene Glenn Zaleski på piano og Matt Witek på trommer.

Onsdag 7/2, kl. 20:00 – Jazzhus Montmartre, København – Læs mere / Køb billet

Lørdag 10/2, kl. 20:00 – Dexter, Odense – Læs mere / Køb billet

 

Ulf Wakenius (SE)

I sin fornemme karriere har den svenske guitarist Ulf Wakenius været førstevalg for Oscar Peterson, NHØP, Svend Asmussen, Putte Wickman og mange andre. Ulf Wakenius fanger altid publikum, uanset om han spiller hurtigt eller kaster sig over en ballade. Under Vinterjazz kan du opleve ham sammen med Jan Lundgren, der er en af Skandinaviens største jazzpianister og tillige kunstnerisk chef for både Ystad Sweden Jazzfestival og Jazzhus Montmartre. Sammen med det svenske basfænomen Hans Backenroth og trommeslageren Kristian Leth kaster de sig over et repertoire hentet fra ”The Great American Songbook” med enkelte afvigelser til nordiske folkemelodier. Det bliver skandinavisk jazz af bedste kvalitet spillet med uhørt overskud.

Torsdag 8/2, kl. 20:00 – Musikkens Hus, Aalborg – Læs mere / Køb billet

Fredag 9/2, kl. 20:00 – Jazzselskabet i Aarhus / Musikhuset Aarhus – Læs mere / Køb billet

 

Om Vinterjazz 2018

Vinterjazz er en landsdækkende musikfestival, som strækker sig over tre uger og rummer godt 600 koncerter fordelt på flere end 150 spillesteder og arrangører fra København til Aalborg. Den 18. udgave af Vinterjazz finder sted den 2.-25. februar 2018. Info & program: www.jazz.dk