Vinterjazz Highlights #3 – Weekend med britiske futurister, store stemmer og en italiensk supertrompetist


Anden weekend på den landsdækkende Vinterjazz 2022 står for døren. Med den kommer både besøg af to af den moderne britiske jazz’ helt store håb, Aalborg Symfoniorkester i internationalt musikmøde, Kira Skovs corona-serenader, et sfærisk dansk ECM-samarbejde, en italiensk stjernetrompet, ambient klaver fra Uruguay, et festfyrværkeri af dansk avant-garde og meget mere

Se alle koncerter: www.jazz.dk/program
Find spillested: www.jazz.dk/spillesteder
Download app: www.jazz.dk/app

Følg løbende med her på Jazz.dk for at læse mere om udvalgte koncerter og lokale tiltag på den landsdækkende Vinterjazz. Du kan i øvrigt holde dig opdateret om eventuelle programændringer på Jazz.dk og i Vinterjazz-appen.

Vinterjazz Highlights #3, 11.-13. februar

​​Den Yorkshire-fødte multi-instrumentalist, producer, sanger, bandleder og DJ Emma-Jean Thackray er et nyt spændende navn på den britiske crossover-scene. Med et beat-drevet mix af genrer tager hun lytteren med på et spirituelt, dansevenligt og ikke mindst groovy psykedelisk trip, der er tydeligt inspireret af koryfæer som Sun Ra, Alice Coltrane og funkmesteren George Clintons P-Funk eskapader. Efter en række EPer er Thackray aktuel med albumdebuten “Yellow”, der var en af de bedste udgivelser i 2021 ifølge Gilles Peterson og BBC Radio 6 Music.

Foruden sin koncert på Stengade søndag den 13. februar er Thackray også gæst på det nyeste album med festivalfællen Hector Plimmer, “Next To Nothing”. Den ligeledes britiske producer, trommeslager, DJ og grafiker Plimmer er født og opvokset i det sydlige London og har skabt en karriere, der bygger bro mellem scener og lyde, fra beats til jazz, broken beats, house og techno, inspireret af beat-magere som Flying Lotus og Theo Parrish. Hector Plimmer optræder i Huset fredag den 11. februar, hvor du også kan opleve den københavnske synth-fanatiker, pianist og producer Mikkel Nejrup.

Internationalt stjernedrys – og lokale ikoner
Vi bliver i det britiske, når “jazzens førstedame”, Claire Martin, OBE går på scenen med Aalborg Symfoniorkester, guitarist og sangerinde Ginne Marker og bassist og komponist Kenneth Dahl Knudsen i Musikkens Hus, lørdag den 12. februar. Under overskriften “Jazz at the Symphony” præsenterer det europæiske samarbejde en koncert, hvor den klassiske evergreen jazz og det nutidige går op i en højere enhed. Musikken er komponeret af Knudsen og Marker, der begge har modtaget den Nordjyske Jazzpris.

Den store stemme er i den grad også til stede, når Kira Skov fortsætter sin række af festivalkoncerter med det helt særlige, anmelderroste album “Spirit Tree” i fokus. Da Covid ramte hele verden og sendte os alle i lockdown og isolation, følte Kira Skov trang til at række ud med sin musik til musikere og sangere, hun enten har arbejdet sammen med, kendt eller beundret, for sammen med dem at skabe mening i en ellers meningsløs tid og på trods af lang distance. På forunderlig vis lykkedes det ambitiøse forehavende. Resultatet blev “Spirit Tree”, som kan opleves til Vinterjazz 2022 på Tobaksgaarden i Assens lørdag den 12. februar, i DR Koncerthuset søndag den 13. februar og på Fermaten i Herning lørdag den 19. februar – alle koncerter med Skovs forrygende liveband og prominente gæstevokalister.

Som sin landsmand og instrumentkollega, Enrico Rava, har den italienske trompetstjerne Fabrizio Bosso fokus på det melodiske i sit spil. Hans evne til at komponere smukke og ofte overraskende musikalske linjer er betagende, og hans tonevalg og tilbagelænede spil fremkalder mindelser om en døsig italiensk landsby. På årets Vinterjazz kan Bosso opleves i selskab med Jesper Bodilsen Trio, der foruden Bodilsen på bas består af pianist Magnus Hjorth og trommeslager Martin Andersen – både Bodilsen og Andersen udgør også rytmegruppen, når Bosso spiller i hjemlandet. Fang holdet to aftener på Jazzhus Montmartre denne weekend, fredag og lørdag den 11. og 12. februar samt på Musikhus Elværket søndag den 13. februar.

Læs mere og køb billet til de omtalte koncerter – her

Sjældne gæster fra den globale scene
Det er ikke hver dag, man kan opleve moderne musik fra Uruguay og Grækenland på de danske scener. Ikke desto mindre er det tilfældet på årets festival, når Krudttønden og Huset i København præsenterer henholdsvis Lorenzo Cavalli og duoen Kolida Babo. Den unge pianist Cavallis udtryk vækker med sine kølige, næsten ambiente teksturer mindelser om den moderne jazz fra New York. Trods sin unge alder (f. 1993) har den uruguayanske pianist hele tre album i bagagen: “Nurva” (2018), “Desde Adentro” (2019) og “Lo que va a quedar” (2021). Oplev ham fredag den 11. februar på Krudttønden.

Kolida Babo er lyden af mødet mellem to græske musikere fra to græske regioner. Harris P fra Athen og Sokratis Votskos fra Pella. Tilsammen udgør de en unik lyd, der trækker på ældgamle græske og armenske traditioner, men samtidig lyder af både freejazz og triphop. Som musikere i det moderne Grækenland, udfolder de et lydtæppe af træblæsere og elektroniske instrumenter, der sætter lyd til og perspektiver på deres lands traditioner, nye urbane strømninger og socioøkonomiske udfordringer. Gruppen har gjort en græsk dyd ud af at viderefortolke på det armenske blæserinstrument ’duduk’ og sætte det ind i en nutidig kontekst, hvor dudukken blandes med Moog-synthesizer og får et helt nyt liv. Duoen indtager Xenon-scenen i Huset lørdag den 12. februar.

Sammenskudsgilde med den danske avant-garde
P.O. Jørgens, der har været fast inventar på den danske experimentalscene siden 70’erne, har fået frit lejde til at samle en række projekter til et decideret P.O. Jørgens Extravanganza i Koncertkirken lørdag den 12. februar. Han er trommeslager, percussionist og har komponeret musik til ca. 60 performances, danseforestillinger og kortfilm. P. O. Jørgens har gennem årene spillet med internationale musikere som Peter Brötzmann, Mats Gustafsson, Pat Thomas, Mikola Trzaska, Johannes Bauer, Alan Silva, Evan Parker, Herb Robertson, Fred Frith, Axel Dörner, men lørdag den 12. februar i KoncertKirken i København vil der være fokus på hans iørefaldende danske projekter Cockpit Music (dannet i 1978 m. T.S. Høeg og Søren Tarding), Mokuto (m. Lotte Anker, Peter Friis Nielsen), og Duo Completa Deconstructione (m. Lars Bech Pilgård), der spiller alt fra hyperenergisk 70’er psychrock over tranceinducerende gamelan-klangtæpper til abstrakte forløb af sonisk skønhed. P.O. Jørgens spiller desuden et solosæt.

Vinterjazz er en landsdækkende musikfestival, der fejrer jazzen og udforsker dens mange forgreninger. Vinterjazz 2022 finder sted på 150 venues den 3.-27. februar. Tak til Nordea-fonden og Statens Kunstfond.