Vinterjazz Highlights #4 – Ny uge åbner med amerikansk modstand, europæiske åndsfællesskaber og masser af børnejazz


Vinterjazz fortsætter ind i sin anden fulde uge med det amerikanske jazzkollektiv Irreversible Entanglements, livepremiere på et nyt samarbejde mellem Kaleiido x Yellow Spoon, internationale profiler som Florian Weber, Claire Martin, Gogo Penguin, Bachar Mar-Khalifé, Mathias Eick og Boogarins – samt masser af børnejazz for familier i vinterferiehumør.

Se alle kommende koncerter: www.jazz.dk/program
Find spillested: www.jazz.dk/spillesteder
Download app: www.jazz.dk/app

Følg løbende med her på Jazz.dk for at læse mere om ugens highlights og særlige tiltag på den landsdækkende Vinterjazz. Du kan i øvrigt holde dig opdateret om eventuelle programændringer på Jazz.dk og i Vinterjazz-appen.

 

Vinterjazz Highlights #4, 14.-17. februar

Irreversible Entanglements er et amerikansk jazzkollektiv, der blev dannet i 2015 i forbindelse med Musicians Against Police Brutality efter drabet på Akai Gurley i New York. Gennem nu tre udgivelser har Irreversible Entanglements defineret en organisk og rå jazzlyd, der strækker sig fra spirituel jazz, traditionals og spoken word til punk, avant-garde, freejazz og til nylige eksperimenter med elektronisk musik og synthesizere. Bandet står på skuldrene af borgerretsbevægelsen og den frihedsorienterede freejazz, men bruger musikken og Moor Mothers poesi i nutidens kampe for frihed og lighed. Irreversible Entanglements indtager Loppen den 14. februar og Radar tirsdag den 15. februar.

Under titlen “Ånd!” præsenterer Copenhagen Jazz Orchestra og orkesterleder Lars Møller sine refleksioner over den krise, som pandemien har forårsaget i forhold til at kunne trække vejret – både konkret og metaforisk. Koncerten er skabt i tæt samarbejde med et fyrtårn på den tyske jazzscene, nemlig pianisten Florian Weber. Med sin dybe forankring i både jazzen og vestlig, klassisk musik står han som en af tidens mest interessante europæiske pianister, især inspireret af ikonet Keith Jarrett. Det foregår på Den Sorte Diamant den 15. februar, og samme sted kan man den 16. februar opleve en anden international pianist, idet svenske Jacob Karlzon præsenterer et nyt album med sin trio samt special guest i form af den norske ECM-trompetist Mathias Eick.

Den afdæmpede danske duo Svaneborg Kardyb giver koncert på Hotel Cecil den 16. februar, mens ligeledes anmelderroste instrumentalduo Kaleiido slår sig sammen med den futuristiske Yellow Spoon for at markere udgivelsen “The Nebula Sessions”, der blev skabt i improviserede sessions under Covid-19-nedlukningerne. Kaleiido x Yellow Spoon tager på Vinterjazz-turné d. 16. februar (Posten, Odense), 17. februar (H15, København) og 18. februar (Radar, Aarhus).

Vores regionale rundtur i programmet går videre til Snorre Kirk Kvartet “Going Up” til åbningskoncerten af Esbjergs nye festivalsatsning (der finder sted 17.-20. februar), Alexander Kraglunds Violi Viola feat. Merie Santos på Turbinen i Randers, Jeppe Zeeberg and the Absolute Pinnacle of Human Achievement på Giant Steps i Svendborg, engelske Claire Martin med dansk akkompagnement i Flensborg og Dawda Jobarteh With Strings på Huset i Aalborg.

Ugen byder i øvrigt på flere internationale navne i København i denne uge: Den engelske trio GoGo Penguin er på programmet i DR Koncerthuset, den fransk-libanesiske sanger Bachar Mar-Khalifé giver koncert på ALICE, det brasilianske støjrockorkester Boogarins kommer til Loppen, og den norsk-danske freejazztrio Yes Deer indtager Jazz Club Loco på Christianshavn Beboerhus (dobbeltkoncert med Baujillaud).

Læs mere og køb billet til de omtalte koncerter – her

Oplev masser af Vinterjazz for børn i vinterferien
Der er masser af Jazz for Kids på programmet i denne uge, da Vinterjazz falder sammen med skolernes vinterferie. Forfatteren Jens Blendstrup (Gud taler ud, Sorgens balalajka, Frodegruppen 40) møder musikerne Jeppe Zeeberg og Oliver Laumann i et nyt samarbejde, eller tag med på en tidsrejse gennem 80 års elektronisk musik, når den elektroniske musiker og komponist Rumpistol inviterer til klanglig historietime og musikalsk legestue under titlen “Rumpistol – Tilbage til Fremtiden”.

Det nye projekt Basie for børn fortæller historien om Count Basie, og om hvordan han blev et ikon i 1930’erne og 1940’ernes musikverden. Basie var kendt for at være en barnlig sjæl, hvilket man tydeligt kan høre i hans musik – og dermed har den altid været som skabt til børn. Derudover kan du opleve prisvindende børnejazzorkestre som Jorden Rundt med Malene Kjærgård, Martinis for børn, Haletudserne m.fl.

Se alt børnejazz i artiklen her: https://jazz.dk/vinterjazz-2022/nyheder/oplev-masser-af-vinterjazz-for-boern-i-vinterferien/

Vinterjazz er en landsdækkende musikfestival, der fejrer jazzen og udforsker dens mange forgreninger. Vinterjazz 2022 finder sted på 150 venues den 3.-27. februar. Tak til Nordea-fonden og Statens Kunstfond.