Madeleine Peyroux indtager Vinterjazz med Careless Love


Madeleine Peyroux indtager DR Koncerthuset (14. februar 2022) og Musikhuset Aarhus (16. februar 2022) med musikken fra det storsælgende album Careless Love som et af hovednavnene på den landsdækkende festival Vinterjazz. 

Den fransk-amerikanske jazzsangerinde Madeleine Peyroux er blevet kaldt vor tids Billie Holiday og sammenlignet med Norah Jones. Peyroux er født i Georgia, men flyttede til Paris som teenager og startede sin musikkarriere, mens hun levede boheme-livet i den franske hovedstads latinerkvarter.

Da hun vendte tilbage til USA i 90’erne, slog hun sig ned i New York og tiltrak sig enorm opmærksomhed med sit Billie Holiday-inspirerede udtryk på det anmelderroste debutalbum “Dreamland” (Atlantic Records). Hun valgte dog derefter at trække sig fra spotlyset, og der skulle gå otte år, før hun i 2004 udgav den skelsættende og storsælgende opfølger, “Careless Love”, der endelig placerede hende som et berettiget verdensnavn.

I forbindelse med en nylig genudgivelse af Careless Love tager Madeleine Peyroux på en omfattende verdensturné, der også lægger vejen forbi København (DR Koncerthuset) og Aarhus (Musikhuset), hvor hun for første gang spiller sine fortolkninger fra det elskede album fra start til slut.

Genfandt sin stemme med Careless Love
Efter otte års fravær fra scenen, markerede Careless Love et helt nyt kapitel for den dengang 30-årige Peyroux, der genfandt sin stemme – i bogstavelig forstand efter en operation af stemmebåndene, men også i overført betydning, idet hun satte ud på en rejse for at finde tilbage til rødderne i USA og sin egen musik.

“Da jeg kom til New York for at lave mit første album, var jeg som et dyr fanget i lygterne,” fortæller Madeleine Peyroux i forbindelse med genudgivelsen. “11. september skete, George W. Bush blev genvalgt, og det føles som om, at hele verden var ved at blive skør. Jeg forsøgte at skrive et nyt album, men jeg var “broke” og vidste ikke, hvad jeg skulle gøre for at komme videre.”

I 2004 fik Peyroux kontrakt med Rounder Records, der introducerede hende til den legendariske producer Larry Klein (Joni Mitchell, Herbie Hancock m.fl.). Kleins sonisk mangfoldige baggrund inden for jazz m.m. viste sig at være det perfekte match for den søgende singer-songwriter, og de to arbejder da også stadig sammen den dag i dag.

Selvom Peyroux blev introduceret som jazzsangerinde, så spredte hendes inspirationskilder sig langt ud over jazzen, og det står særligt tydeligt på genrebredden i de sange, hun valgte at fortolke så indlevende på Careless Love. Fra inspirerende udgaver af Leonard Cohen (“Dance Me to the End of Love”), Elliot Smith (“Between the Bars”), og Hank Williams (“Weary Blues”) til standarder og traditionals, der blev udødeliggjorte af Bessie Smith (“Don’t Cry Baby”), Billie Holiday (“No More,” “I’ll Look Around”), og Josephine Baker (“J’ai Deux Amours”).

Albummets ene originale sang “Don’t Wait Too Long” blev et signatur-hit, da den udkom som single og flyttede Madeleine Peyroux ind på hitlisterne. Alene i USA solgte Careless Love flere end 500.000 eksemplarer det første år – helt på linje med  årets store popudgivelser. Flere steder i Europa, Sydamerika og i Kina fik Careless Love både guld og platin, og samtidig blev den hyldet af anmelderne som bl.a. “a moody, haunting masterpiece” (All About Jazz).

Siden det store gennembrud har Peyroux fortsat bevæget sig omkring jazzen og dens randområder gennem udgivelserne “Half the Perfect World” (2006), “Standing on the Rooftop” (2011), “The Blue Room” (2013), “Keep Me in Your Heart for a While: Best of Madeleine Peyroux” (2014), og i 2018 udgav hun i samarbejde med Larry Klein sit ottende studiealbum “Anthem”.

Madeleine Peyroux (US)
14. februar, kl. 20:00 – DR Koncerthuset, Koncertsalen – Læs mere / Køb billet
16. februar, kl. 20:00 – Musikhuset Aarhus – Læs mere / Køb billet

Koncerterne er en del af Vinterjazz 2022, der finder sted den 3.-27. februar.