Se de mange koncerter: Anbefalinger til din sidste weekend på Vinterjazz 2022


Den sidste weekend med årets landsdækkende Vinterjazz står for døren, men der er stadig rig mulighed for at nå med til festen – fra vilter avantgarde til elegant vokaljazz og nærmest alt derimellem. Her følger et udvalg af weekendens flere end 80 koncerter

Se alle koncerter: www.jazz.dk/program
Find spillested: www.jazz.dk/spillesteder
Download app: www.jazz.dk/app

Du kan løbende holde dig opdateret om eventuelle programændringer her på Jazz.dk og i appen. Følg også med på Vinterjazz’ profiler på Facebook og Instagram for at få dagsaktuelle koncertanbefalinger.

 

Vinterjazz Highlights – Final Weekend

Fredag aften på Tobakken i Esbjerg slutter turnéen med det finske fænomen, multiinstrumentalisten og produceren Jimi Tenor, der under Vinterjazz 2022 har rejst rundt i landet med den danske gruppe Kaptajn Ørentvist. Jimi Tenor er en musikalsk kamæleon, som ubesværet har bevæget sig mellem kosmisk jazz, highlife og afrobeat, til funky dub, elektronisk musik og techno, siden han udsendte sit første album i 1988.

Den danske crooner Mads Mathias og den alsidige svenske jazzsangerinde Vivian Buczek indledte i festivalens sidste uge en fælles miniturné, der slutter denne weekend med koncerter på både Kulturhuset Kappelborg i Skagen (26. februar) og Svanekegaarden på Bornholm (27. februar). De tre unge musikere i Human Being Human, der sammen udforsker og udfordrer det akustiske jazztrioformat, runder deres koncertrække af med et besøg på Jazzhus Montmartre søndag aften.

Nye værker i flot afslutning
Samme søndag præsenterer den dobbelt DMA Jazz-vindende komponist Jakob Buchanan den anden af to Vinterjazz-koncerter med sit nye værk “Song & Wind” i Musikhuset Aarhus, hvor det opføres i et unikt musikalsk møde mellem Aarhus Jazz Orchestra og Københavns Drengekor. Værket, som er inspireret af menneskets forhold til naturen, havde premiere tidligere under Vinterjazz og opføres i øvrigt med den internationalt anerkendte perkussionist Marilyn Mazur som gæstesolist.

Den herboende brasilianske sangerinde, pianist og klassisk-uddannede komponist Marcela Lucatelli er en bemærkelsesværdig skikkelse, der forener ny kompositionsmusik, freejazz, vokaleksperimenter og ofte politisk ladede performances. På værket “Anew” kombinerer Lucatelli sine vokale eksperimenter med klaveret og en computerprogrammeringsmanual, der fortolkes frit i hendes altid opsigtsvækkende lydunivers. Det kan opleves på Literaturhaus søndag den 27. februar.

Danske nedslag med spændvidde
Den internationalt anerkendte danske jazzsangerinde Sinne Eeg har under festivalen taget sin gruppe med rundt i landet. Lørdag aften spiller de sidste koncert i rækken i DR Koncerthuset. Allerede dagen før, fredag den 25. februar, står instrumentalgruppen Selvhenter klar til at spille deres anden af to festivalkoncerter, denne gang på Christianshavns Beboerhus. Trioen finder inspiration i æstetikken fra eksperimenterende rock, improvisationsmusik, hårdtslående punk, noise og metal, men også percussion-musik fra Afrika og Sydøstasien og moderne minimalisme.

Lidt i samme gænge finder man duoen Lueenas – en duo af violin, kontrabas, forstærkere og pedaler. Lueenas blev dannet i 2019 og består af Maria Jagd og Ida Duelund. Sammen skaber de voldsomme lydlandskaber, som fortæller historier uden ord – panoramisk og støjende musik med rødder i både klassisk minimalisme og langstrakt improvisatorisk rockmusik. Duoen kan opleves i Kulturtårnet den 27. februar.

Girls in Airports har i en årrække været internationale eksponenter for en sfærisk, melodisk og global jazzlyd, og nu er gruppen tilbage med nyt materiale og en foreløbigt sidste Vinterjazz-koncert på Radar den 25. februar. Duoen Svaneborg Kardyb giver også koncert i Aarhus, nemlig i Den Gamle By den 26. februar, og Bremer/McCoy runder deres festivalturné af med en sidste optræden i Musikkens Hus i Aalborg. Hvis man befinder sig i København, så læg også mærke til det albumaktuelle jazz-hybrid-kollektiv Jiyu, der skaber drømmende, instrumental downbeat-jazz lørdag aften den 26. februar på Krudttønden.

Finaleweekendens alternative jazz
Den prisvindende sanger, sangskriver og radiovært Mikael Simpson har samlet et suverænt band med profiler fra jazzens verden (Kasper Tranberg, Jakob Høyer, Anders “AC” Christensen og Asger Baden) til at fremføre sine største sange i håndspillede, analoge udgaver. Simpsons nye band indtager Koncertsalen i DR Koncerthuset fredag den 25. februar.

En decideret festlig afslutning på Vinterjazz får man, når det globalt orienterede Kalaha blander elektronisk musik med inspiration fra jazz og alverdens musik i finaleweekenden. Bandet er en supergruppe bestående af Emil de Waal, Niclas Knudsen, de to elektroniske musikere Rumpistol og Spejderrobot, samt den tyrkisk-fødte sangerinde og sangskriver Hilal Kaya, der har medvirket på Kalahas seneste udgivelser. Kalaha feat. Hilal Kaya indtager Spillestedet Stengade fredag aften og Studenterhuset i Odense lørdag aften.

Apropos alternativ instrumentalmusik, så er norske Kanaan på vej til Danmark for at give koncert på Momentum i Odense den 25. februar og Loppen i København den 26. februar. Trioen spiller relativt flydende musik med referencer til psychrock, krautrock, improvisation og jazzrock-fusion. Kanaan kommer omkring alt fra sarte, melodiske stykker til benhårde og knogleraslende riffs. Har dine øre hang til bands, som Mahavishnu Orchestra and The Eleventh House med et twist af Motorpsycho, Papir og Jaga Jazzist, så skal du swinge håret forbi til den her.

Historisk Vinterjazz-afslutning
Jazzhus Montmartre byder på to aftener med den svenske klaverlegende Bobo Stenson, der i sine unge år spillede med amerikanske gæstestjerner som Sonny Rollins, Stan Getz og Gary Burton, når de besøgte Sverige. Han er et uundgåeligt navn på den skandinaviske jazzscene, hvor han også har spillet med Jan Garbarek, Terje Rypdal, Don Cherry og Jon Christensen. Bobo Stenson Trio debuterede i 1971 på ECM Records, og i denne uge kan trioen med Anders Jörmin og Jon Fält opleves i Montmartres intime rammer den 25.-26. februar.

Trombonist Vincent Nilsson har gennem hele 47 sæsoner med DR Big Band bevist, at han er inkarnationen af den ægte, nordisk-amerikanske big band-sound i alle former. Gennem næsten fem årtier har den svenske musiker og arrangør været en uundværlig del af DR Big Band og den danske jazzscene, og sammen med bandet har han delt scene med stjerner som Miles Davis, Dizzy Gillespie og Dexter Gordon. Men Vincent Nilssons hjerte banker allermest for de oprindelige, amerikanske spirituals og alt det, de står for. Med albummet ”Spirituals” markerede han sig i 2015 som en sublim fortolker af kendte og mindre kendte skatte fra sydstaternes stærke historie, og med det udgangspunkt giver DR Big Band & Vincent Nilsson en sidste afslutningskoncert på Victoria Teatret i Sorø den 25. februar.

Den vidtbesungne musiker m.m. Kresten Osgood er også vært på DR-podcasten ”Farlige Toner”, der fortæller historien om dansk jazz, og hvordan verdens vildeste musikform har været med til at præge vores samfund og den musik, vi lytter til i dag. Lørdag den 26. februar dykker Osgood ned i “Dansk jazz gennem 100 år” på hjemegnen, nærmere bestemt Lemvig Bibliotek.

I hovedstaden kan man (hvis man er hurtig) opleve det albumaktuelle Søren Ulrik Thomsen & Det Glemte Kvarter på Hotel Cecil. Aftenkoncerten er udsolgt, men der er få billetter tilbage til ekstrakoncerten søndag kl. 16. Digteren og det 6 m/k store orkester har arbejdet sammen siden 2010, og på det nye album har bandet fundet inspiration i Søren Ulrik Thomsens digtsamlinger “Nye digte” fra 1987 og “Hjemfalden” fra 1991.

Der er også meget andet på programmet, blandt andet:

Zier Romme Festival Trio – 25/2, kl. 15:30 – Jazzcup, Kbh – Læs mere / Køb billet
Jazzkonkurrencen: Tigeroak + David Millmann Group + Baryl + Woodhouse – 25/2, kl. 20:00 – Læs mere / Fri entré
Chris Minh Doky – 25/2, kl. 20:00 – Musikhuset Aarhus – Læs mere / Køb billet
Jazz Five – familiekoncert – 26/2, kl. 14:00 – Sorø Kunstmuseum – Læs mere / Køb billet
Døssing
– 26/2, kl. 14:30 – Jazzcup, Kbh – Læs mere / Køb billet
Karmen Rõivassepp, Jacob Fischer & Matthias Petri
– 26/2, kl. 20:00 – Bartof Café, Frb – Læs mere / Køb billet
Lydmor
– 26/2, kl. 20:30 – Sølballegaard, Knebel – Læs mere / Køb billet
Carsten Dahl/Claus Waidtløw Quartet: Tribute to Miles Davis
– 26/2, kl. 20:30 – Kulturhuset Islands Brygge, Kbh – Læs mere / Køb billet
Mekdes – 26/2, kl. 21:00
– Train, Aarhus – Læs mere / Køb billet
Lis Wessberg & Steen Rasmussen – Piano Matiné
– 27/2, kl. 15:00 – Jazz i Trekanten / Kolding Egnsteater – Læs mere / Køb billet
Nulle/Hemmer/Ljunggren/De Waal
– 27/2, kl. 15:00 – Jazzselskabet Aarhus / Gyngen, Maritza Salen, Aarhus – Læs mere / Køb billet

Se hele weekendens program i koncertoversigten her på siden, og læs mere om de omtalte koncerter – her.

Vinterjazz er en landsdækkende musikfestival, der fejrer jazzen og udforsker dens mange forgreninger. Vinterjazz 2022 finder sted på 150 venues den 3.-27. februar. Tak til Nordea-fonden og Statens Kunstfond.