Vinterjazz Highlights #6 – Finaleuge med nordiske fænomener, storslåede koncertopsætninger og en historisk afslutningsweekend


Den sidste uge af årets landsdækkende Vinterjazz byder på i alt 150 koncerter i hele landet. Oplev alt det bedste fra den danske jazzscene, nordiske gæstestjerner og ambitiøse opsætninger – på kulturhuse langs vandkanten til storbyernes imponerende koncertsale. Her følger et udvalg af ugens koncerter

Se alle koncerter: www.jazz.dk/program
Find spillested: www.jazz.dk/spillesteder
Download app: www.jazz.dk/app

Du kan løbende holde dig opdateret om eventuelle programændringer her på Jazz.dk og i appen. Følg også med på Vinterjazz’ profiler på Facebook og Instagram for at få dagsaktuelle koncertanbefalinger.

 

Vinterjazz Highlights – Final Week

Finaleugen byder på flere nye samarbejder: Tirsdag begynder turnéen med det finske fænomen, multiinstrumentalisten og produceren Jimi Tenor, der rejser rundt i landet med den danske gruppe Kaptajn Ørentvist. Jimi Tenor er en musikalsk kamæleon, som ubesværet har bevæget sig mellem kosmisk jazz, highlife og afrobeat, til funky dub, elektronisk musik og techno, siden han udsendte sit første album i 1988. Første koncert er på Spillestedet Stengade med special guest Johanna Elina Sulkunen (FI) den 22. februar, og derefter går touren til Harders i Svendborg (23. februar) og Tobakken i Esbjerg (25. februar).

Tirsdag aften møder den danske crooner Mads Mathias den alsidige svenske jazzsangerinde Vivian Buczek til den første af en række koncerter hos hhv. Paradise Jazz i København (22. februar), Kulturhuset Kappelborg i Skagen (26. februar) og Svanekegaarden på Bornholm (27. februar). Bandet består af kapaciteter som Zier Romme (p), Jesper Bodilsen (b) og Martin Andersen (dr). Forvent et kærligt kig tilbage på klassikerne og et bud på nutidig vokaljazz af høj klasse.

De tre unge musikere i Human Being Human udforsker og udfordrer den akustiske jazztrio med to koncerter på Dexter (22. februar) og Jazzhus Montmartre (27. februar). Lyduniverset er inspireret af alt fra filmiske landskaber til storbyens intense kakofoni, fra Bachs kontrapunkt til 70’ernes sumpede souljazz og den skandinaviske melankolske tone. Guitaristen Teis Semeys trio med bassist Jasper Høiby og den sydkoreanske trommeslager Sun Mi Hong forener avantgarde-jazzen med kapelmesterens skandinaviske rødder (22. februar, Montmartre) – og dansk-tyske Nissen Mosh afslutter den turné, der åbnede i Odense med fem flotte hjerter i Politiken i festivalens første uge, med en koncert i Aarhus præsenteret af spillestedet Train på Erlings Jazz & Ølbar den 23. februar.

Værker med store armbevægelser
Den dobbelt DMA Jazz-vindende komponist Jakob Buchanan præsenterer sit nye værk “Song & Wind” i Radiohuset (Konservatoriets Koncertsal) den 24. februar og i Musikhuset Aarhus den 27. februar, hvor det opføres i et unikt musikalsk møde mellem Aarhus Jazz Orchestra og Københavns Drengekor. Værket, som er inspireret af menneskets forhold til naturen, har premiere under Vinterjazz og opføres i øvrigt med den internationalt anerkendte perkussionist Marilyn Mazur som gæstesolist.

Komponist og guitarist Mark Solborg præsenterer sit værk ’Babel’ med en akustisk sekstet i den fantastiske Richard Mortensen Salen på Kunstmuseet Trapholt i Kolding den 23. februar og i KoncertKirken i København den 24. februar. ‘Babel’ er inspireret af Babylon-myten som en kompositorisk undersøgelse af musikalske sprog og samtaler mellem mennesker. Sekstetten består af meriterede ILK-musikere samt den portugisiske trompetist Susana Santos Silva.

Den herboende brasilianske sangerinde, pianist og klassisk-uddannede komponist Marcela Lucatelli er en bemærkelsesværdig skikkelse, der forener ny kompositionsmusik, freejazz, vokaleksperimenter og ofte politisk ladede performances. På værket “Anew” kombinerer Lucatelli sine vokale eksperimenter med klaveret og en computerprogrammeringsmanual, der fortolkes frit i hendes altid opsigtsvækkende lydunivers. Det kan opleves på Literaturhaus den 27. februar.

10 danske nedslag med spændvidde
Den eminent altfavnende pianist Søren Kristiansen sætter sig torsdag eftermiddag den 24. februar til flyglet på Sorø Kunstmuseum. Han har sammen med bassisten Thomas Fonnesbæk indstuderet et repertoire hentet fra det jazzhistoriske samarbejde mellem Oscar Peterson og Niels-Henning Ørsted-Pedersen. Trompetist Kasper Tranberg favner også bredt og spiller med cellist/bassist Nils Bo Davidsen i Tranberg Terzet et udvalg af Geri Allen, Ornette Coleman, Masabumi Kikuchi, Jesper Zeuthen, Bengt Berger, Paul Motian og Jimmy Garrison på KU.BE på Frederikberg samme aften.

Karmen Rõivassepp Quartet er en ung og fremtrædende jazzkvartet med base i Smilets By. Med deres debutalbum Dance of Sounds, som i øvrigt modtog en nominering ved DMA Jazz, har de bjergtaget publikum rundt om i hele Danmark, hvilket har resulteret i, at de nu er på tærsklen til et gennembrud på den europæiske jazzscene. 24. februar giver Karmen Rõivassepp koncert i Musikkens Hus i Aalborg. En anden allerede international anerkendt jazzsangerinde Sinne Eeg er også på koncerthusturné under Vinterjazz og giver i den forbindelse koncert i Musikhuset Aarhus (24. februar) og DR Koncerthuset (26. februar).

Instrumentalgruppen Selvhenter (Radar 24. februar, Christianshavns Beboerhus 25. februar) finder inspiration i æstetikken fra eksperimenterende rock, improvisationsmusik, hårdtslående punk, noise og metal, men også percussion-musik fra Afrika og Sydøstasien og moderne minimalisme. Resultatet er et kraftfuldt udtryk, hvor polyrytmiske mønstre flettet sammen af de to trommeslagere møder den forvrængede lyd af Maria Bertels trombone. Lueenas er en duo af violin, kontrabas, forstærkere og pedaler. Lueenas blev dannet i 2019 og består af Maria Jagd og Ida Duelund. Sammen skaber de voldsomme lydlandskaber, som fortæller historier uden ord – panoramisk og støjende musik med rødder i både klassisk minimalisme og langstrakt improvisatorisk rockmusik. Duoen kan opleves i Kulturtårnet den 27. februar.

Girls in Airports har i en årrække været internationale eksponenter for en sfærisk, melodisk og global jazzlyd, og nu er gruppen tilbage med nyt materiale, som kan opleves under Vinterjazz på spillestedet Klub den 24. februar og Radar den 25. februar. Duoen Svaneborg Kardyb giver koncert i Den Gamle By i Aarhus den 26. februar, og Bremer/McCoy er nået til Tobakken i Esbjerg og Musikkens Hus i Aalborg i denne uge. Hvis man befinder sig i København, så læg også mærke til det albumaktuelle jazz-hybrid-kollektiv Jiyu, der skaber drømmende, instrumental downbeat-jazz lørdag aften den 26. februar på Krudttønden.

Finaleweekendens alternative jazz
Den prisvindende sanger, sangskriver og radiovært Mikael Simpson har samlet et suverænt band med profiler fra jazzens verden (Kasper Tranberg, Jakob Høyer, Anders “AC” Christensen og Asger Baden) til at fremføre sine største sange i håndspillede, analoge udgaver. Simpsons nye band indtager Koncertsalen i DR Koncerthuset fredag den 25. februar.

Den enestående franske duo Bon Entendeur, der består af barndomsvennerne Arnaud Bonet og Pierre Della Monic, har med fælles fascination af fransk kultur og musik gjort deres live-samples af musikken fra især 60’erne og 70’erne i hjemlandet med voice-overs fra franske berømtheder til deres varemærke. Deres mixtapes er blevet streamet millioner af gange, og nu kan den legesyge duo opleves i Pumpehuset under det elektroniske tema Future Sound of Jazz.

Man kan også forvente en festlig afslutning på Vinterjazz, når det globalt orienterede Kalaha blander elektronisk musik med inspiration fra jazz og alverdens musik. Bandet er en supergruppe bestående af Emil de Waal, Niclas Knudsen, de to elektroniske musikere Rumpistol og Spejderrobot, samt den tyrkisk-fødte sangerinde og sangskriver Hilal Kaya, der har medvirket på Kalahas seneste udgivelser. Kalaha feat. Hilal Kaya indtager Spillestedet Stengade fredag aften og Studenterhuset i Odense lørdag aften.

Apropos alternativ instrumentalmusik, så er norske Kanaan på vej til Danmark for at give koncert på Momentum i Odense den 25. februar og Loppen i København den 26. februar. Trioen spiller relativt flydende musik med referencer til psychrock, krautrock, improvisation og jazzrock-fusion. Kanaan kommer omkring alt fra sarte, melodiske stykker til benhårde og knogleraslende riffs. Har dine øre hang til bands, som Mahavishnu Orchestra and The Eleventh House med et twist af Motorpsycho, Papir og Jaga Jazzist, så skal du swinge håret forbi til den her.

Historisk Vinterjazz-afslutning
Jazzhus Montmartre byder på to aftener med den svenske klaverlegende Bobo Stenson, der i sine unge år spillede med amerikanske gæstestjerner som Sonny Rollins, Stan Getz og Gary Burton, når de besøgte Sverige. Han er et uundgåeligt navn på den skandinaviske jazzscene, hvor han også har spillet med Jan Garbarek, Terje Rypdal, Don Cherry og Jon Christensen. Bobo Stenson Trio debuterede i 1971 på ECM Records, og i denne uge kan trioen med Anders Jörmin og Jon Fält opleves i Montmartres intime rammer den 25.-26. februar.

Ugen byder også på to særkoncerter med DR Big Band. Trombonist Vincent Nilsson har gennem hele 47 sæsoner i bandet bevist, at han er inkarnationen af den ægte, nordisk-amerikanske big band-sound i alle former. Gennem næsten fem årtier har den svenske musiker og arrangør været en uundværlig del af DR Big Band og den danske jazzscene, og sammen med bandet har han delt scene med stjerner som Miles Davis, Dizzy Gillespie og Dexter Gordon. Men Vincent Nilssons hjerte banker allermest for de oprindelige, amerikanske spirituals og alt det, de står for. Med albummet ”Spirituals” markerede han sig i 2015 som en sublim fortolker af kendte og mindre kendte skatte fra sydstaternes stærke historie, og med det udgangspunkt giver DR Big Band & Vincent Nilsson afskedskoncerter med titlen “Farewell & Spirituals” i DR Koncerthuset 24. februar og Victoria Teatret i Sorø den 25. februar.

Den vidtbesungne musiker m.m. Kresten Osgood er også vært på DR-podcasten ”Farlige Toner”, der fortæller historien om dansk jazz, og hvordan verdens vildeste musikform har været med til at præge vores samfund og den musik, vi lytter til i dag. Lørdag den 26. februar dykker Osgood ned i “Dansk jazz gennem 100 år” på hjemegnen, nærmere bestemt Lemvig Bibliotek.

I hovedstaden kan man (hvis man er hurtig) opleve det albumaktuelle Søren Ulrik Thomsen & Det Glemte Kvarter på Hotel Cecil. Aftenkoncerten er udsolgt, men der er få billetter tilbage til ekstrakoncerten søndag kl. 16. Digteren og det 6 m/k store orkester har arbejdet sammen siden 2010, og på det nye album har bandet fundet inspiration i Søren Ulrik Thomsens digtsamlinger “Nye digte” fra 1987 og “Hjemfalden” fra 1991.

Der er også meget andet på programmet. Se hele weekendens program i koncertoversigten her på siden, og læs mere om de omtalte koncerter – her.

Vinterjazz er en landsdækkende musikfestival, der fejrer jazzen og udforsker dens mange forgreninger. Vinterjazz 2022 finder sted på 150 venues den 3.-27. februar. Tak til Nordea-fonden og Statens Kunstfond.